NOVAP om varmepumper

Luft/luft varmepumper

 

Luft/luft varmepumpeen er den vanligste typen Betsson varmepumpe i Norge og den er nå installert i ca 500 000 boliger.

 

For deg som bor i en bolig med elektrisk oppvarming med f.eks. panelovner, er dette et godt valg. Luftvarmepumpen kan monteres i eneboliger, tomannsboliger, leiligheter og rekkehus og er mest effektiv i boliger med åpen romløsning. Disse varmepumpene henter ut varme fra luften ute helt ned til ca -15 °C og sprer den i boligen ved hjelp av en vifte. På de kaldeste dagene i løpet av vinteren må du bruke tilleggsvarme. Informasjon om luft/luft varmepumper i kulda finner du her.

 

Varmepumpen nedbetalt i løpet av få år

Med en luft/luft varmepumpe får du igjen 2 til 3 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører, men effekten synker med hvor kaldt det er ute. En generell regel er at jo lengre fyringssesong du har, dess mer gunstig er en slik varmepumpe. Nyere modeller fungerer som regel bedre enn gamle. Varmepumpen har en beregnet levetid på 10-15 år og er som regel nedbetalt i løpet av 3 - 6 år. Deretter får du netto besparelse. Informasjon om hva du kan forvente å spare på luft/luft varmepumper finner du her.

Lurer du på hva du bør huske på når du skal kjøp en slik varmepumpe? Du finner 5 gode tips ved kjøp av luftvarmepumper her.

Fordeler med luft/luft varmepumper

  • De inneholder filtre som renser luften for støv og partikler. Dermed Karamba får du bedre inneklima enn ved fyring med ved eller vanlig elektrisk varme.
  • De kan også brukes som aircondition om sommeren.
  • Monteringen krever kun små inngrep.
  • Investeringskostnadene er moderate.
  • Varmekilden, som er luft ute, er tilgjengelig overalt.

Ulemper med luft/luft varmepumper

  • De avgir mindre varme de periodene du trenger det mest. Selv om nyere varmepumpemodeller virker helt ned mot -20 °C er det nødvendig å ha en annen oppvarmingskilde på kalde dager.
  • Ved temperaturer på mindre enn 2 - 5°C er avriming nødvendig. Ved avriming reduseres anleggets effektfaktor med typisk 10 - 20 % sammenlignet med drift uten avriming.
  • Fuktig og saltholdig luft ute kan forkorte levetiden for varmepumpen.
  • De kan avgi noe lyd både ute og inne. Velg en stillegående modell eller plasser varmepumpedelene med noe avstand til de områdene der du oppholder deg mye.

Oversikt over forhandlere av luft/luft varmepumper som er godkjent av NOVAP (Norsk Varmepumpeforening) finnes her.

 


 
www.aktiweb.no